Plumlov se snaží nalákat turisty

Plumlov - Plumlov na Prostějovsku se snaží znovu přilákat turisty. Začal tím, že na zámku zaměstnal kastelána. Město obklopené momentálně vypuštěnou přehradou i rybníkem totiž za poslední roky navštěvuje stále méně lidí, a na zámek letos přišlo jen jedenáct a půl tisíce turistů. To je například desetkrát méně než na nedaleký Bouzov.

Živo, plné hospody a restaurace, obsazené pláže, a hlavně voda v rybníku i v přehradě. Tak si místní pamatují Plumlov před lety. Současná realita je ale jiná, turisté sem nejezdí. V Plumlově teď žije zhruba dva a půl tisíce lidí. Kdysi se v létě celkový počet obyvatel až zdvojnásobil. To bylo ale před dvaceti lety. Místní tvrdí, že to je kvůli vypuštěné přehradě – největšímu turistickému lákadlu. Přehrada je vypuštěná už od roku 2009, její dno už začalo zarůstat. Podle ideálních představ by se sem ale voda měla vrátit už příští rok. Kromě vyčištění vody bylo potřeba spravit i hráz. Čistil se i podhradský rybník, jedna ze zásobáren vody pro přehradu. I tomu teď hráz praská a bude se opravovat. Ani v něm voda není.

A další dominanta města – zámek. Vlastní sbírky, akce, spravené nádvoří, funkční kavárna, prohlídky každý den. Město si pořídilo zkušeného kastelána a doufá, že sem turisty přitáhne.

Horní patra zámku jsou už od 17. století nedodělaná. Veřejnost se sem běžně vůbec nedostane. Kastelán by chtěl ale tyto prostory do příští sezony zpřístupnit. „300 let zakonzervovaná stavba, která zůstala do dnešních dnů nezměněná. A jak jsem tak zjišťoval, tak je to výjimečná věc evropského formátu,“ tvrdí kastelán Plumlova Pavel Zástěra. Zámek by měl ožít už tuto sobotu, kdy se na nádvoří rozsvítí vánoční strom.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)