Církevní restituce uvolní pozemky ve Frýdlantu nad Ostravicí

Frýdlant nad Ostravicí - Definitivní schválení církevních restitucí uvítali ve Frýdlantu nad Ostravicí. Město totiž kvůli nejasným vlastnickým vztahům už přes dvacet let nemohlo nakládat s některými pozemky. Trpělo kvůli tomu například i místní koupaliště, které vypadá téměř stejně jako při jeho výstavbě před 40 lety.

Milovníci retra by si koupaliště ve Frýdlantu nad Ostravicí zamilovali, vlasy hrůzou by ale nejspíš vstávaly údržbářům. Technologie ze 70. let má před sebou maximálně poslední dvě sezóny, a tak se Tělovýchovná jednota Ferrum snaží koupaliště už dlouhá léta prodat. „Nechceme provozovat koupaliště dále, je nevydělečné. Naše tělovýchovná jednota na to nemá,“ řekl předseda TJ Ferrum Frýdlant nad Ostravicí Svatopluk Dorda. Bazén je tak rozdělený na dvě poloviny. První patří tělovýchovné jednotě, v druhé - hlubší pak plavali návštěvníci na církevním pozemku. Poté, co ale nechal zákon o církevních restitucích projít i prezident, by se pozemek mohl vrátit konečně buď do rukou církve, nebo jej bude moci stát prodat. A celé koupaliště by pak mohlo koupit město a přestavět je tak na moderní aquapark.

Diecéze by mohla usilovat i o rozsáhlé lesy v okolí Bílé a Čeladné. Majetek by ale měli dostat i další církve. A tak by ve Frýdlantě mohli konečně uvolnit i parky v okolí Domova pro seniory. Ty blokoval restituční nárok sester Boromejek. „Mám takový příslib, že by nám ten objekt přenechali,“ prozradila starostka Frýdlantu nad Ostravicí Helena Pešatová. Vzniknout by tam tak mohl městský park. Zákon o církevních restitucích chce ale ještě napadnout ČSSD a KSČM u Ústavního soudu, podle nich totiž restituce prosadila vládní koalice ve Sněmovně nezákonně.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)