Plán na stěhování úřadů v Jeseníku

Jeseník - Stát chce v Jeseníku postavit nové sídlo pro úředníky. Stěhování čeká zdejší Úřad práce, Okresní správu sociálního zabezpečení a Státní úřad inspekce práce. Dohromady 90 lidí. Teď mají pronajaté kanceláře v budově města. Platí za ně ale údajně příliš. Radnici stěhování vadí.

Pět miliónů ročně – suma, kterou ministerstvo práce a sociálních věcí platí za nájem a služby pro své zaměstnance. Provoz je zbytečně nákladný. Resort se proto rozhodl pro stavbu nové budovy. „V tuto chvíli dělá Česká správa výběrové řízení na projektovou dokumentaci. Zahájení vlastní stavby předpokládáme v polovině roku 2014,“ uvedla mluvčí MPSV Viktorie Plívová. Nové sídlo se má stavět na zelené louce – naproti okresního soudu. Náklady -  bezmála 140 milionů. Odchodem 90 úředníků se budova téměř z poloviny vyprázdní. Město tak bude řešit svízelnou situaci – jak volné kanceláře obsadí. A plán státu otevřeně kritizuje. „V době, kdy stát přehodnocuje každou korunu, tak stavět pro úředníky nové sídlo, je špatná cesta,“ myslí si místostarosta Jeseníku Libor Halas. Pentagon vlastnil kdysi stát. Město jej před čtyřmi lety získalo zdarma do svého majetku. Podle současného vedení to byla velká chyba. „Držela jsem palce, aby se to neschválilo, ale bohužel to prošlo. A už tehdy jsem tušila, že to bude velké břímě,“ říká starostka Jeseníku Marie Fomiczeová.

Reportáž Andrey Švubové (zdroj: ČT24)

Obří budova je 40 let stará. A za tu dobu se do ní výrazně neinvestovalo. „Na základě auditu byla vyčíslena částka na opravu vnějších částí, to znamená zateplení, střecha - asi 60 milionů, vnitřní zařízení – kotelna, klimatizace, asi 20 milionů,“ tvrdí Jiří Novák ze Správy majetku města. Úřad práce ale uvádí jiná čísla. Jeho odhad vychází z kompletní rekonstrukce. „Před pár lety jsme si dělali přes architekty odhad rekonstrukce celkových nákladů tohoto objektu a ta rekonstrukční cena vyšla na 458 miliónů, řekl ředitel kontaktního pracoviště ÚP Jeseník Martin Viterna. Radnice se teď bude snažit plán výstavby nového sídla pro státní úředníky zvrátit. Chtěla by se s ministerstvem domluvit, aby Pentagon opravily společně. Stát ale ze zákona nesmí investěovat do cizího majetku.

Vydáno pod