Olomouc rozšíří překladiště odpadu

Olomouc – Městu Olomouc už nestačí překladiště odpadu. Magistrát z něj posílá denně tuny smetí do spalovny v Brně. Centrum, kde se budou odpadky efektivněji zpracovávat, by mělo vzniknout rozšířením stávajícího zařízení v městské části Chválkovice. Akce by měla přijít na 30 milionů korun.

Už dnes posílá Olomouc do brněnské spalovny 1 500 tun smetí měsíčně. Převážet ho popelářskými auty by bylo neefektivní. Proto odpad putuje nejdříve na překladiště. Teprve poté se odpadky naloží do speciálních kontejnerů a míří na jih Moravy nebo na okolní skládky. Využití překladiště ovšem podle prognóz do budoucna poroste.

„Velmi pravděpodobně v horizontu 10 let bude skládkování úplně zakázáno. Takže na to se potřebujeme připravit,“ říká náměstek primátora města Olomouce Jan Holpuch (ODS). Ředitel Technických služeb města Olomouce Miroslav Petřík se nechal slyšet, že město musí mít k dispozici zařízení, které umožní dopravu odpadu na místo využití. Na překladišti tak přibydou moderní drtiče a lisy. Vše přijde na 30 milionů korun. 40 procent ceny chce město získat z Evropské unie. Kapacita překladiště se zvýší dvojnásobně – z 1 500 na 3 000 tun měsíčně.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

O tom, jak bude Olomoucký kraj nakládat do budoucna s odpady, rozhoduje v těchto dnech tým odborníků. Příští týden má na hejtmanství odevzdat takzvanou studii proveditelnosti. Ta řekne, kde a za jakých podmínek by měla v regionu vzniknout spalovna. Horkým kandidátem je město Přerov. Umístění spalovny, kde by se daly odpadky energeticky využít, rozjitřilo v Přerově emoce. Zástupci kraje ale hodlají o stavbě vést diskusi s odborníky na životní prostředí i s veřejností.