Obchodníci v centru Ostravy živoří, i ti v Karolině

Ostrava - Obchodníci v centru Ostravy se obávají vlny krachů a s nadějemi očekávají vánoční nákupy. Otevření obchodního centra Forum Nová Karolina před půl rokem odtáhlo řadu obchodníků z historického centra a prázdných výloh stále přibývá. Stěhování z centra zvažuje i ostravská centrála České spořitelny. Ani v nákupním centru na Karolině ale obchodníci nejásají. Zákazníků je málo a někteří už zvažují svůj odchod.

Velký obchoďák, velká očekávání. A taky velké nájmy – obchodníci platí za možnost prodávat přímo v centru města. Jenže denní tržby tomu zatím neodpovídají. „Lidi si asi ještě nezvykli na tu Karolinu,“ myslí si prodavačka Kateřina Nováková. Prodává značkové oblečení. Její šéf má obchody v nákupních centrech po celé severní Moravě. Z nich doplácí Karolinu. „Bilance vychází katastrofálně. Opravdu musím říct, že to je dotační program,“ stěžuje si nájemce obchodu s oblečením Libor Kaloč. Podobně jsou na tom i další obchodníci. „Někteří jsou na pokraji krachu a někteří už počítají dny, kdy to centrum holt budou muset opustit. Po Vánocích tady bude asi velký odliv,“ předpokládá Libor Kaloč. Mimo kameru i další obchodníci potvrzují, že raději nechají obchod zbankrotovat a přijdou o investice, než by dále čekali. Vedení centra emoce uklidňuje s tím, že první měsíce jsou vždycky těžké. Forum Nová Karolina je podle něj naopak velký úspěch. „My máme pronajato 99 procent, což je úžasný výsledek na to, jak ten projekt je velký a v jaké nelehké době jsme otevřeli,“ říká manažer nákupního centra Martin Kubík. Mezi Karolinou a historickým centrem má Ostrava svou mrtvou zónu. Několik prázných domů hotelu Palace a chátrající obchodní dům Ostravica. Zóna se možná brzy rozšíří i za Ostravici. Architektonicky cenná budova z roku 1929 už České spořitelně nevyhovuje. „Česká spořitelna plánuje v horizontu několika týdnů se rozhodnout, zda budeme dále pokračovat v této budově, anebo budeme zvažovat přestěhování v rámci centra Ostravy, potvrdila oblastní ředitelka Michaela Zamrazilová.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

Tyršova ulice za spořitelnou – jedna prázdná výloha vedle druhé. Prodejci oblečení Petru Grejtakovi končí nájemní smlouva k 31. prosinci. Přestože před dvěma lety investoval do rekonstrukce, neví, jestli se do výběrového řízení přihlásí. „Z tohoto důvodu máme výprodej, abysme prodali skladové zásoby a nevíme, co bude dál,“ potvrdil. Centrální obvod obchodníky uklidňuje s tím, že se jim bude snažit vyjít výší nájmu vstříc. Chlubí se třeba novou cukrárnou, jejíž vznik přímo inspiroval. „Věřím, že v podstatě budeme schopni tu díru po té Karolině v těch obchůdcích zaplnit,“ tvrdí radní obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Lukáš Semerák. Vánoční nákupy teprve pomalu nabírají na obrátkách. Obchodníci v historickém centru Ostravy i v novém nákupním centru na Karolině je letos očekávají napjatěji než v jiných letech.