Policisté objevili marihuanu za téměř 12 milionů korun

Ostrava - Dvě skupiny výrobců drog zatkli policisté. Z drogových trestných činů obvinili policisté celkem tři Vietnamce. Obě skupiny pěstovaly marihuanu. Jedna v Ostravě, druhá v Novém Jičíně. Policisté v pěstírnách našli celkem přes 2500 rostlin konopí setého za téměř 12 milionů korun.

Nenápadný dům v Kuníně na Novojičínsku ukrýval velkopěstírnu marihuany. Vietnamskému gangu ho pronajala důchodkyně, která bydlí hned vedle. „Já jsem je viděla tak pětkrát, byli slušní,“ říká. V domě rostlo 400 rostlin marihuany za přibližně 2 miliony korun. Tip na velkopěstírnu dali policistům energetici. Z rozvaděče domu totiž vedla načerno odbočka pro napájení technologie pěstírny. „Úzce spolupracujeme s PČR, kvůli neoprávněným odběrům ve velkopěstírnách jdou škody do desetisíců,“ uvedla mluvčí ČEZ Ostrava Alice Lutišanová. Policisté zatím nikoho neobvinili. Na 27letého Vietnamce z Prahy, který si dům pronajal, už soud vydal zatykač. „Byl za stejnou trestnou činnost už pravomocně odsouzen a má dokonce zákaz pobytu v ČR,“ řekl mluvčí PČR Nový Jičín Petr Gřes.

Další marihuanový byznys provozoval jiný vietnamský gang přímo v centru Ostravy. V pronajatém skladu policisté napočítali 2000 rostlin. Tři muži, kteří se starali o úrodu, skončili ve vazbě. „Obvinění mohli vydělat 10 milionů korun,“ vyjádřila se mluvčí PČR MS kraje Daniela Vlčková. Obchod s marihuanou v Česku podle výroční zprávy Národní protidrogové centrály už několik let ovládají vietnamské gangy, které přesídlily z prodeje padělaných cigaret a oblečení.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)