Města na Olomoucku zvýší poplatek za odvoz odpadu

Olomouc - O stovky korun zvýší města v Olomouckém kraji poplatek za odvoz komunálního odpadu. Radnice v bývalých okresních městech totiž na svoz smetí ročně doplácí mnohamilionové částky. Podle zákona by mohly požadovat až tisíc korun za osobu. Tak vysoko ale úřady jít nechtějí.

Olomouc, Přerov, Prostějov, Šumperk i Jeseník – poplatek za odvoz komunálního odpadu zvýší od příštího roku všechna bývalá okresní města v regionu. Důvod je jasný – radnice nechtějí na svoz doplácet tolik, jako letos. „Město Prostějov doplácí ročně přes dvacet milionů korun za svoz,“ tvrdí náměstek primátora města Prostějova Jiří Pospíšil. „Likvidace odpadů stojí město Jeseník zhruba třináct milionů korun,“ říká i místostarosta Jeseníku Libor Halas.

Nejvíc půjde poplatek nahoru právě v Jeseníku. A to o více než dvě stě korun. V Šumperku pak obyvatelé města zaplatí navíc sto dvacet korun. Prostějov připravuje navýšení maximálně o stokorunu. V Olomouci a Přerově úředníci o konečné částce ještě jednají.

Obyvatelé Olomouckého kraje ročně vyprodukují dvě stě sedmdesát tisíc tun odpadu. Z toho se daří vytřídit asi třetina. Region tak patří v rámci republiky k nejlepším. „Jsme schopni dodat kontejnery bezplatně tak, aby to třídění mohlo být ještě rozšířenější a mohli třídit ještě více,“ uvedl náměstek hejtmana Olomouckého kraje Pavel Horák. Olomoucký kraj navíc uvažuje o stavbě spalovny. Zhruba do dvou týdnů bude hotová studie, ze které mimo jiné vyplyne, které místo bude pro toto zařízení nejvhodnější.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod