Udrží si Loštice tvarůžky, které je proslavily?

Loštice - Výroba tvarůžků se možná po 136 letech odstěhuje z Loštic. Společnost vyrábějící olomoucké syrečky chce rozšířit výrobu. Nedaří se jí ale získat pozemky, kde by se měla nová hala postavit. Město se snaží společně s firmou najít řešení tak, aby se výroba tvarůžků nemusela stěhovat jinam. Zatím ale není nic jisté.

Najít řešení pro pokračování více než stoleté tradice spojení tvarůžků a Loštic. Úkol, který řeší společnost vyrábějící syrečky a loštická radnice. Firma chce postavit ve městě moderní výrobní halu, ale chybí jí místo. Pozemky, kde měla hala vzniknout, jsou už z 90 procent vykoupené. Pětihektarovou plochu ale rozděluje úzký pás majitelů, kteří prodávat nechtějí. „Odmítají s námi jakkoli komunikovat. I když jsme měli některé schůzky domluvené na termíny, tak potom prostě ti lidé nám nepřišli a ani nám neotevřeli dům, abychom mohli s nimi komunikovat přímo u nich třeba doma,“ potvrdil starosta Loštic Ctirad Lolek. O důvodech, proč nechce rodina pozemek prodat, se ani s námi majitel bavit nechtěl. 

Řešením má být změna územního plánu. Vytipovaná jsou dokonce už i místa, kde by nová hala vznikla. V loštické tvarůžkárně pracuje na 150 lidí z města a okolí. I proto si místní lidé přejí, aby tady výroba zůstala i dál. Dnešní prostory slouží výrobě od roku 1930. A dnes už přestávají vyhovovat především kvůli nemožnosti rozšiřování prostor pro výrobu. Za rok odjede z Loštic téměř dva tisíce tun tvarůžků. Nová hala by tuto produkci měla ještě zvýšit.