ČEZ prodává elektrárnu v Dětmarovicích

Dětmarovice - Dětmarovickou elektrárnu čeká zásadní rozhodnutí. Skupina ČEZ ji nabídla s několika dalšími k prodeji kvůli zachování konkurenčního prostředí, jak požaduje Evropská komise. Nabídky mohou zájemci podat do pátku. Vedení jich očekává nejméně pět.

Největší elektrárna na Moravě a ve Slezsku bude mít možná brzy nového majitele. Mají o ni zájem významné společnosti působící v energetice i finanční investoři. Někteří už mají jasno, jiní ještě do poslední chvíle zvažují. „Dětmarovice jsou určitě elektrárna, která nás zajímá s ohledem na regionální příslušnost,“ uvedl předseda představenstva společnosti Dalkia ČR Zdeněk Duba. Jsou ale i zájemci, kteří se rozhodli nakonec nabídku nepodat.

„Zanalyzovali jsme si tento projekt z více stran a dospěli jsme k názoru, že to pro nás nemá ekonomické zdůvodnění,“ vyjádřil se mluvčí skupiny Penta Martin Danko. Nejžhavějším kandidátem je podle neoficiálních informací společnost NWR, za kterou stojí Zdeněk Bakala. NWR vlastní doly, které dodávají elektrárně uhlí. Skupina ČEZ nabídla k prodeji některé své elektrárny kvůli podezření Evropské komise z omezování konkurence. Musí prodat jednotky o výkonu celkem 800 megawatů. Přesně tolik má dětmarovická elektrárna, stačilo by tedy prodat pouze ji. Na to, jak to dopadne, čekají i zaměstnanci. Odbory se vyjádřit nechtěly, kolektivní smlouva by ale měla platit až do roku 2014, také dohody s městy o dodávkách tepla zůstanou platné. ČEZ chce oznámit své rozhodnutí o prodeji až koncem roku.

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)