Na výměnu kotlů přispějí lidem i velké podniky

Ostrava - 10 milionů korun. Tolik přispějí čtyři podniky v Moravskoslezském kraji domácnostem na výměnu starých kotlů. O takzvanou kotlíkovou dotaci zatím kraj požádalo téměř tisíc lidí. Tuhými palivy přitom topí v Moravskoslezském kraji přes padesát tisíc domácností. Do deseti let budou muset ekologičtěji topit všichni.

Ovzduší v Moravskoslezském kraji nejvíce znečišťuje průmysl. Následují ho lokální topeniště. Do ovzduší se kvůli nim dostane ročně téměř dva a půl tisíce tun prachu. V rámci ČR topí tuhými palivy nejvíce lidé v MS kraji a to v Orlové a v Bohumíně. Vyměnit kotle musí v rámci kraje do deseti let lidé v 55 tisících domácnostech. Jeden přitom přijde na šedesát až sto tisíc korun. Tedy peníze, které lidé často nemají. Zažádat si mohou o dotaci ve výši 40 tisíc korun. Do programu podporující výměnu kotlů přispěl i největší znečišťovatel – ArcelorMittal Ostrava. „Rozhodli jsme se přispět částkou pět milionů korun, z ekonomického hlediska jedna koruna vynaložená na lokální topeniště se rovná pěti investovaným korunám v průmyslu,“ říká generální ředitel ArcelorMittal Ostrava Tapas Rádžderkar. Podle ekologů je částka 10 milionů korun téměř zanedbatelná.

„Deset milionů je kapka v moři, protože podle mého odhadu bude třeba pro celý MS kraj – pokud by se měly vyměnit všechny ty kotle - kolem tří miliard,“ tvrdí vedoucí katedry ochrany životního prostředí VŠB-TU Ostrava Petr Jančík. Do výzvy podporující výměnu kotlů přispěly i další společnosti. O příspěvek na ekologičtější zařízení budou moci lidé žádat zřejmě od nového roku. „Tyto prostředky plus vlastní prostředky - v této chvíli v minimální výši 15 milionů korun plus 10 milionů - vložíme do výzvy, která bude otevřena na jaře příštího roku,“ potvrdil náměstek hejtmana MS kraje Miroslav Novák. K ovzduší v Moravskoslezském kraji řeknou své i odborníci z akademie věd a Karlovy univerzity. Do Ostravy se chystají příští týden.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)