Nový proces se ženou obžalovanou z vraždy vlastního dítěte

Ostrava - Případ Romany Pítrové, která po porodu usmrtila své dítě, musí znovu projednat ostravský krajský soud. Odvolací soud totiž zrušil šestnáctiletý trest vězení, který ji původně vyměřil krajský soud. Ten teď musí zodpovědět otázku, zda šlo o promyšlenou vraždu nebo o stres po porodu.

Romana Pítrová zatajila těhotenství před otcem dítěte i rodinou. Ke gynekologovi nechodila. Porodila sama doma na toaletě. Čerstvě narozené dceři dala do úst roubík a pak ji nadvakrát uškrtila pupeční šňůrou. Na druhý den odjela na dovolenou. Mrtvolu našla v igelitové tašce na zahradě její babička. Podle žalobkyně chladnokrevná, předem promyšlená vražda. Naopak advokát mladé ženy říká, že novorozeně zavraždila kvůli rozrušení a stresu. A se svou obhajobou u odvolacího soudu uspěl. Původní rozsudek - 16 let vězení - neplatí a případ musí ostravský soud řešit ještě jednou. Případný stres a poporodní rozrušení jsou pro Romanu Pítrovou klíčové. Pokud soud v novém procesu zjistí, že zabíjela v rozrušení, nešlo by o klasickou vraždu. V tom případě by 26leté ženě hrozil maximálně poloviční trest než původně dostala.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Žalobkyně ale trvá na svém. Romana Pítrová, recepční z městského úřadu, chtěla víc než potomka budovat kariéru. Navíc má strach z velké odpovědnosti. Psycholog u ní nenašel žádné náznaky mateřského pudu a citu. Soudkyně chtěla vynést nový rozsudek už dnes, jeden ze svědků se ale omluvil.