Pacienti po otravě metylalkoholem zůstávají ve vážném stavu

Zdravotní stav pěti pacientů, kteří byli v tomto týdnu kvůli podezření na otravu metylalkoholem přijati do nemocnic v Havířově a Orlové na Karvinsku, je stále vážný. Lékařům v Havířově se však již u všech pacientů podařilo dostat jed z těla, u muže přijatého v Orlové jsou hodnoty minimální.

Pití nekvalitního a zřejmě nelegálně upraveného alkoholu si přitom pravděpodobně vyžádalo tři lidské životy, u jedné z obětí už úmrtí na otravu metylalkoholem potvrdily předběžné výsledky pitvy.

V Havířově stále zůstávají tři pacienti na ARO a jeden na JIP. Muž a dvě ženy ležící na ARO jsou v bezvědomí, lékaři je udržují v umělém spánku a musejí být napojeni na dýchací přístroje, u dvou žen je navíc stále přidaná dialýza, která má pomoci eliminovat škodlivé látky v těle. Podle náměstka pro léčebnou péči Jaroslava Luxe je šance, že by ženy mohly být časem od umělé ledviny odpojeny.

Nejhůře na tom zůstává žena přijatá ve čtvrtek v akutním stádiu otravy, její stav lékaři považují za kritický. Naopak u nejmladší z pacientek - osmadvacetileté ženy - hovoří o obratu k lepšímu. Muž ležící na JIP je plně při vědomí a dýchá sám. Pacienti ale neskončí bez trvalých následků. „Trvalé následky budou různého stupně, to se ale ukáže až časem,“ vysvětlil Lux.

Stav muže hospitalizovaného v Orlové je stabilizovaný. Nadále však zůstává v bezvědomí napojen na dýchací přístroj a umělou ledvinu, řekla marketingová a PR manažerka nemocnice Radmila Fleischerová. Dodala, že pokud bude léčba postupovat jako doposud, mohl by už v pondělí být rovněž bez jedovatých látek v těle.

Otrava metylalkoholem je v ČR velmi řídká, podle dostupných informací výjimečná. Pokud ale člověk „špatný“ alkohol vypije, nemá šanci poznat to podle chuti. Jako první pomoc se při otravě metylalkoholem podává čistý alkohol, který působí jako protijed.

Počáteční příznaky otravy metylalkoholem jsou podobné opilosti. Vážné obtíže se objeví až za více hodin, většinou za 18 až 24 hodin, interval je delší, když člověk pil i normální alkohol. Postiženéo bolí hlava, zvrací, vidí rozmazaně, má rozšířené zornice, zrychleně dýchá, je utlumen, může upadnout do bezvědomí či kómatu. Má křeče, klesne mu tlak, srdce bije zrychleně nebo zpomaleně. Smrt nastává zástavou dýchání, tedy obrnou dýchacího traktu.