Konkurzy na ředitele škol dopadly rozpačitě

Ostrava - Na většině škol v Moravskoslezském kraji je jasné, kdo je od nového školního roku povede. Podle novely školského zákona vyhlásil v první polovině roku krajský úřad konkurzy na 132 škol a školských zařízení. Ty se týkaly ředitelů, kteří byli ve své funkci déle než 6 let. Ne všude ale mají před začátkem školního roku jasno.

Dvaadvacet let ve funkci. Přesto musel ředitel ostravské střední školy Pavel Cielecký svůj post obhajovat. Do konkurzu se přihlásil jako jediný a uspěl. „Byl jsem trošičku překvapen, možná i zaskočen, ale postupem času člověk musí uvažovat pragmaticky a bral jsem to jako výzvu,“ říká. Stejně jako Pavel Cielecký dopadlo i dalších 92 dosavadních ředitelů škol, které zřizuje kraj. Zhruba dvě desítky škol bude mít vedení nové a v šestnácti zatím komise nevybrala nikoho vhodného. „Zřizovatelé už řadu let volali po tom, ať se změní zákon, protože ředitelé byli téměř neodvolatelní. Musí vědět, že i ta jejich pozice musí být konkurenceschopná,“ myslí si náměstkyně hejtmana MS kraje Věra Palková. Konkurzy mohli vyhlásit všichni zřizovatelé škol, nejen kraj, ale i města a obce. Využili toho například v Třinci. Černého Petra dostali ředitelé tří škol z možných devíti. Ve funkci byli i dvě desítky let. Do médií se vyjádřit odmítli. Své odvolání ale nechápou a nesouhlasí s ním.

V konkurzu byli jedinými kandidáty, kteří se ho zúčastnili. Přesto neuspěli a výběrové řízení se bude opakovat. „Pokud chtěli ty ředitele odvolat, tak to mohli dělat jiným způsobem, než plýtvat těmi penězi daňových poplatníků,“ řekl učitel ZŠ a MŠ Míru v Třinci Miroslav Kantor. Konkurzy přišly podle odhadu České školní inspekce na 90 milionů korun. V celé republice jich proběhlo více než dva a půl tisíce.