Ostrava má svou USE-IT mapu

Ostrava - Ostrava se připojila k dalším evropským městům a má svou USE-IT mapu. Ta má sloužit mladým cestovatelům při objevování města. Nabízí totiž alternativní pohled na památky a zajímavá místa. Na rozdíl od klasických turistických průvodců tuto mapu tvořili sami Ostravané.

Kde najít ubytování za rozumnou cenu, kde se dobře najíst nebo kudy za zábavou. Skupina mladých lidí vytvořila USE-IT mapu, která má cizincům ukázat, co stojí za to vidět. Mapa má představit Ostravu tak, jak ji vnímají místní. Ti místa sami vybírali a hodnotili.

Na přípravě a zpracování mapy pracuje tým mladých Ostravanů. Do projektu se však může zapojit kdokoliv a svým tipem na zajímavé místo mapu obohatit. Projekt USE-IT se snaží o větší propojení evropských měst a tím podporu mladých cestovatelů. Mapu tak kromě Ostravy můžete sehnat v Praze, ale i ve Vídni, Bruselu nebo Drážďanech. „To není jenom ta tištěná verze, ale to je opravdu evropský dialog mladých lidí na téma – pojďme přilákat více lidí tam, kde bydlíme,“ říká ředitel Multižánrového centra současného umění Cooltour Andrej Harmečko.

„Zájem o tyhle mapy určitě je. Klienti o nich obecně vědí. Řekl bych, že takových minimálně deset až dvacet denně rozdáme,“ dodává vedoucí Informačního centra Ostrava Michal Charbulák. USE-IT mapa je zdarma a k dispozici ve dvou jazycích – češtině a angličtině. Ostrava je po Praze druhým městem v České republice, které takovou mapu má. 

Reportáž Tomáše Sirého (zdroj: ČT24)
Vydáno pod