Thermopark možná vyroste na místě hulváckého koupaliště

Ostrava - Nové sportovní a lázeňské centrum. Takové plány má městský obvod Mariánské Hory a Hulváky s areálem bývalého koupaliště na hulváckém kopci. Opozice není proti, má ale řadu výhrad. V minulosti hrozilo za údajně neoprávněné transakce kolem koupaliště trestní stíhání tehdejší i současné starostky obvodu Liany Janáčkové.

Teď: tráva a stromy. Dříve: letní koupaliště pro téměř čtyři tisíce lidí. V budoucnu na Hulváckém kopci možná vznikne moderní relaxační centrum. A nabídne i bazén s teplou minerální vodou. Radnice má ve své vizi jasno, opozice tak nadšená není. „Prý ta iodobromitá voda, o které je řeč, je podobná vodě karlovarské. Víme, kde vodu čerpat, by by to asi kilometr vodovodních trubek, které by vedly přímo na hulvácký les,“ uvedl místostarosta obvodu Mariánské Hory a Hulváky Jiří Jezerský.

„Nejsou jasné zdroje financování a místo toho, aby se opravovaly chodníky, tak se dělají takové megalomanské projekty, které se nikdy neuskuteční,“ brzdí nadšení radních opoziční člen zastupitelstva Radomír Michniak. Kvůli areálu koupaliště čelila v minulosti starostka obvodu a tehdejší senátorka Liana Janáčková trestnímu oznámení pro podezření ze zneužití pravomocí veřejného činitele. To na ni v roce 2004 podali její někdejší straničtí kolegové z ODS. Senátoři ji ale odmítli zbavit imunity, a k trestnímu stíhání tak nedošlo. „Tato historie je ukončena. Nic takového se nepotvrdilo, žádné trestné činy se nestaly,“ reagovala Liana Janáčková.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Koupaliště zatím postupně chátralo. Soukromá společnost, která ho provozovala, totiž zkrachovala. Město tak muselo areál za pět milionů odkoupit a před pár lety ho nechalo srovnat se zemí. „My jsme to území připravovali v předchozích letech tak, aby bylo zceleno, aby pozemky patřily městu, abychom v té lokalitě mohli vytvořit nějaký projekt ideálně pro volnočasové aktivity,“ vyjádřila se mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská. Ostrava teď sbírá projekty. Na revitalizaci hulváckého kopce získat peníze z evropských fondů. Jestli uspěje i Thermopark, není zatím jisté. Radnice obvodu svůj záměr Radě města totiž ještě nepředstavila.