Olomoucký kraj: EU podpoří projekty za 880 milionů korun

Olomouc - Opravy silnic, stavba nových cyklostezek nebo podpora cestovního ruchu – do Olomouckého kraje přijde na projekty osm set osmdesát milionů korun evropských dotací. Jde přitom o jedny z posledních peněz, které unie v plánovacím období 2007 až 2013 prostřednictvím Regionálního operačního programu Střední Morava rozdělí. Kontroly, kterými regionání program prošel, nezjistily žádné zásadní problémy.

Silnice mezi Šternberkem a Uničovem. Frekventovaná komunikace je jednou z těch, které se díky evropským dotacím dočkají rekonstrukce. Právě na opravy cest přitom unie uvolňuje peníze nejčastěji. „Z hlediska stavebně-technického stavu je v naprosto nevyhovujícím stavu, čili je nutno tuto cestu zrekonstruovat,“ uvedl vedoucí odboru dopravy KÚ Ladislav Růžička. „Je to zhruba pět miliard korun co absorbovala právě oblast dopravy v Olomouckém a Zlínském kraji,“ dodala mluvčí ROP Střední Morava Renata Škrobálková.

Cyklostezky - další oblast, kterou Brusel ve velkém podporuje. Tentokrát dostane peníze sedmnáct žadatelů. Největší balík poputuje na stavbu stezky u obcí Štarnov a Bohuňovice, lidé na kole tak dojedou z Olomouce až do Šternberka.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Unie podpoří taky infrastrukturu v sociální oblasti a rozvoj výuky přírodovědných oborů na školách. Regionálnímu operačnímu programu Střední Morava, který finance přiděluje, navíc obnovila certifikaci. Může tak evropské peníze znovu proplácet. ROP Střední Morava, který kromě Olomouckého zahrnuje taky Zlínský kraj, teď připravuje pilotní projekt na podporu drobných podnikatelů na Jesenicku a Rožnovsku. Provozovatelé ubytovacích zařízení do třiceti lůžek se v jeho rámci budou o dotaci ucházet v režimu takzvané zjednodušené žádosti. Pokud se tento systém osvědčí, zavede ho Úřad regionální rady i u dalších výzev.