Policisté si posvítili na řidiče kamionů

Mohelnice - Nedodržování přestávek na odpočinek, špatný stav auta nebo řízení bez karty řidiče. To jsou vedle překračování rychlosti přestupky, se kterými se často setkávají policisté u řidičů nákladních aut. Dnes dopoledne kontrolovala policie kamiony nedaleko Mohelnice.

Vedle zmíněných nedostatků se policie často zabývá i špatně uloženým nákladem nebo jeho nedostatečným upevněním. Právě to byl hlavní důvod dnešních kontrol. „Řidič veze například nějaké betonové prvky nebo dřevní hmotu a většinou je použita tak polovina vázacích prostředků, než by opravdu měla být,“ uvedl krajský koordinátor BESIP Miroslav Charouz. Podle odborníků někteří řidiči kamionů spoléhají na to, že nebudou muset prudce brzdit nebo rychle zatáčet. Za špatným upevněním ale nestojí vždy nezodpovědnost. „Hlavní problém vidím ve školících střediscích, kde dochází ke školení řidičů. Ti řidiči často ani neví, jak to mají zajistit,“ řekl Lukáš Havlíček z Centra služeb pro silniční dopravu.

Reportáž Martina Laštůvky (zdroj: ČT24)

Dlouholetým prohřeškem řidičů bývá také jízda bez potřebného odpočinku. „Nejčastěji dochází k porušování doby řízení, doby odpočinku řidičů. Kdy překračují stanovenou dobu řízení,“ potvrdil Lukáš Havlíček. Řidiči často nedodržují povinné přestávky i kvůli tlaku ze strany zaměstnavatelů. Za to, že řidiči jedou i při stanovených pauzách, mohou získat čtyři trestné body a pokutu až deset tisíc korun.