Ochranáři vypustili do přírody mláďata motáka lužního

Bartošovice - Ochránci přírody ze Záchranné stanice v Bartošovicích vypustili zpět do volné přírody sedm mláďat motáka lužního. U ornitologů strávili téměř měsíc. V hnízdě uprostřed pole je našel místní zemědělec. Ochranáři je přemístili kvůli možnému zranění zemědělskou technikou.

Moták lužní si často staví svá hnízda na polích. Do ohrožení se dostává především v obdobích sklizně, kdy na pole vyjedou desítky kombajnů. Pro zemědělce mohou být hnízdící ptáci omezením. Při sklizni úrody si musejí dávat pozor, aby některého nepřejeli. „Když se nám podaří zahlédnout někde zraněného takového ptáka nebo živočicha, tak okamžitě informujeme, aby ta služba, která řeší záchranu zvířat, mohla přesně dojet na místo, kde je nějaký problém,“ řekl zemědělec Vladimír Klečka.

„V případě, že objevíme včas hnízdo, tak většinou dojde k dohodě s farmáři, se zemědělci, že se to hnízdo nějakým způsobem ohraničí a je při žních ten úsek vynechaný po dobu, než mláďata hnízdo opustí,“ potvrdil vedoucí Záchranné stanice živočichů Bartošovice Petr Orel. V Bartošovicích čeká na vypuštění do volné přírody ještě zhruba další desítka motáků lužních. Ochránci přírody čekají jen na to, až mláďata vyrostou a naučí se lovit.

Reportáž Tomáše Sirého (zdroj: ČT24)