Český Těšín trápí bezdomovci

Český Těšín - Český Těšín trápí bezdomovci, kteří se  usídlili v areálu Českých drah. Obyvatelé okolních bytů si stěžují na hluk a nepořádek. Město s nimi ale nic dělat nemůže, jde o pozemek dopravce. Jenže i dráhy jsou na ně krátké. Bezdomovci se tam opakovaně vrací.

Rychlovarné konvice, knížky na čtení, vyprané prádlo. Bývalá celní rampa na česko-těšínském nádraží teď slouží bezdomovcům. Ti se podle terénních pracovníků přes den rozprchnou po městě a do svého útočiště se vracejí až navečer. Lidé bez domova mají přitom možnost využít blízkou noclehárnu. Střízliví zájemci tu mohou přespat za 70 korun. „Byla jsem tam jednu noc a nevyhovovalo mi to,“ tvrdí bezdomovkyně Ludmila Kadlubiecová.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Město s bezdomovci ale moc nezmůže. Pozemek, na kterém kempují, patří totiž Českým drahám. „Ten areál je natolik velký a není zabezpečený, že ti bezdomovci si tam vždycky nějaký prostor najdou,“ uvedl místostarosta Stanislav Folwarczny.

„Co se týká ochrany toho místa, nějakého oplocení, tak jsme opakovaně vždy tento instalovaný plot nacházeli v nedaleké sběrně,“ reagovala mluvčí ČD Kateřina Šubová. Dnešní noc by pro desítku bezdomovců měla být na rampě tou poslední. Už zítra tam policisté přistaví kontejner a pokusí se je vystěhovat. Jak ale sami říkají, je to boj s větrnými mlýny.