V Kopřivnici roste už druhá rozhledna

Kopřivnice - Už druhou rozhlednu budou mít v Kopřivnici. Půjde o dřevěnou konstrukci. Bude stát na místě nevyhovující železobetonové Bezručovy vyhlídky. Radnice chce novou rozhlednu otevřít na začátku srpna. Stavba má stát milion korun. 800 tisíc získala Kopřivnice z Programu rozvoje venkova.

Příprava a montáž dřevěných vzpěr na konstrukci nové rozhledny je v plném proudu. Šikmé trámy mají zesílit její pevnost. Stejně pevná je víra radnice, že nová rozhledna zvýší zájem turistů o procházky v okolí města. „Stavba rozhledny je součástí projektu Příměstský les Šostýn, jehož cílem je rozvoj rekreačních možností a rozvoj turistické infrastruktury v kopřivnických lesích,“ uvedla mluvčí MěÚ Kopřivnice Lucie Petříčková. Všechny trámy a materiál museli dělníci vynést na kopec ručně nebo pomocí lanovky. Stejnou cestou, ale v opačném směru nejdříve putovaly zbytky původní Bezručovy vyhlídky. V minulosti tady stály hned dvě. „V 60. letech tam vznikla dřevěná rozhlednička nebo vyhlídka, která potom v roce 1981 byla nahrazena železobetonovou konstrukcí, kterou dělal Turistický oddíl mládeže,“ prozradil pracovník odboru životního prostředí MěÚ Kopřivnice Jaroslav Jiřík.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Oddíl se ale před 20 lety rozpadl a o vyhlídku se už pak nikdo nestaral. Dílem i kvůli tomu, že ji vysoký les zcela zakryl. Nová rozhledna konečně splní základní funkci, kterou od ní každý očekává. Nerušený výhled na město. „Výška rozhledny je téměř třináct metrů. Nejvyšší vyhlídková plošina je ve výšce deseti metrů. V rámci provozu se předpokládá, že rozhledna bude za příznivých klimatických podmínek celoročně volně přístupná“ řekl pracovník odboru rozvoje města Jiří Juřena. Rozhledna za milión korun přitom není vyšší než okolní stromy. Ve směru na město ale úředníci výhled návštěvníkům garantují. Okolní les totiž radnice koupila. „Město si na těchto lesních pozemcích může hospodařit podle svého uvážení. V současnosti tam vykácelo stromy a může ten pruh udržovat tak, aby ta rozhledna byla funkční,“ potvrdil Jaroslav Jiřík. Montovaná rozhledna na hřebenu zvaném Brdy je už druhou v Kopřivnici. Otevře se na počátku srpna. Spolu s rozhlednou na protějším kopci Bílá hora si tak budou moci lidé prohlédnout město hned ze dvou stran.