V Olomouckém kraji nemocnice příplatky za konkrétního lékaře zatím nezavedly

Olomouc - Zaplatit si k operaci nebo porodu konkrétního lékaře? Ve zdravotnických zařízeních v Olomouckém kraji zatím věc zcela nemožná. I přesto, že ministerstvo zdravotnictví už dokončilo ceník, nemocnice v regionu se do zavedení této dobrovolné služby zatím příliš nehrnou.

Až patnáct tisíc v případě, že pacienta bude operovat přednosta kliniky nebo primář. U ostatních lékařů pak nejvýše pět tisíc korun. S nápadem, že by si lidé mohli za péči konkrétního doktora připlatit, přišlo ministerstvo zdravotnictví na jaře. Nemocnice v Olomouckém kraji ale novou službu zatím nezavedly. Podle průzkumů, které si mezi svými pacienty udělaly, totiž o připlácení na konkrétního lékaře není zájem.

O zavedení nové služby zatím neuvažuje ani olomoucká fakultní nemocnice. Mimo jiné proto, že v této věci nechce být průkopníkem. „Vedení nemocnice o tom má jednat ještě po prázdninách. Určitě se tomu nebráníme. Pokud se to osvědčí jinde, tak to rádi zavedeme,“ uvedl mluvčí FN Olomouc Egon Havrlant. Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že tímto způsobem v podstatě vytvořilo pravidla pro přímou volbu lékaře. Pacientům tak dalo určitou jistotu, že se jim dostane té nejlepší péče.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod