V MS kraji je až 25 tisíc obézních dětí

Ostrava - Až 25 tisíc dětí v Moravskoslezském kraji má nadváhu nebo je obézních. A příčiny? Špatné stravování, nedostatek pohybu. O sport mezi dětmi není takový zájem, jako třeba před 10 lety. Problémy s náborem žáků tak mají například sportovní základní školy.

Jen asi 2 až 3 procenta dětí trpí nadváhou nebo obezitou kvůli genetické vadě nebo nemoci. Vysoký energetický příjem, často nevyvážená strava a hlavně nedostatek pohybu je pak kamenem úrazu u více než 97 procent dětí. Téměř třetina z nich se pak problémů nezbaví ani v dospělosti. „Když se podíváme na statistiky 10 let zpátky a dnešní situaci, vidíme, že výskyt dětské obezity narostl prakticky o 100 procent,“ upozornil primář dětského oddělení MNOF Jaroslav Slaný. Nadváha s sebou nese i velké zdravotní riziko a to nejen v dospělosti. Se zvýšeným cholesterolem nebo vysokým tlakem u dětí se dnes lékaři setkávají běžně. 

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

Prvního září se na dětském oddělení ostravské městské nemocnice otevře ambulance pro léčbu dětské obezity. V MS kraji to bude druhé takto specializované pracoviště. „Je to zapotřebí, v tuto chvíli v našem kraji žije 20 procent dětí, tzn 250 tisíc dětí, když si představíme, že zhruba do 10 procent jsou děti s nadváhou, tak to máme kolem 25 tisíc dětí,“ poukazuje Jaroslav Slaný. Na to, že si dnes děti místo odpoledního sportu raději sednou k počítači ale doplácejí i základní školy se sportovním zaměřením. Žáků rapidně ubývá. A fyzicky jsou na tom mnohem hůř, než dřívější generace. „Před 15 lety jsme neměli problém naplnit jednu třídu, dokonce byly i případy, kdy jsme naplnili dvě plné čístě plavecké třídy, v dnešní době nejsme schopni zaplnit ani půlku třídy,“ potvrdil trenér plavání ZŠ Dětská Ostrava Libor Kohut. Na alarmující růst počtu obézních dětí už zareagovalo i ministerstvo školství. Děti zásady zdravé výživy probírají přímo v hodinách.

Vydáno pod