Zdravotně postižené trápí sociální reforma

Ostrava - Sociální reforma trápí zdravotně postižené. Na novinky, které platí v novele od letošního roku, už řada handicapovaných doplatila. Někteří z nich přišli o dávky nebo o mimořádné výhody. V březnu zdravotně postižení proti reformě ministra Jaromíra Drábka dokonce protestovali.

Pět let je upoutaný na vozík. Josefa Fojtíka z Ostravy na něj dostalo několik mozkových příhod. Je odkázaný na pomoc druhých. Zatímco loni mohl z dávek platit osobní asistentku, teď už na ní peníze nemá. Stará se tak o něj pouze jeho devadesátiletá družka. „Sám se ani nenajím, nemůžu hýbat těma rukama, na záchod sám nedojdu, neokoupu se,“ říká smutně Josef Fojtík. Ještě loni dostával příspěvek na péči ve výši 12 tisíc korun měsíčně, od letošního roku ale musí počítat s částkou trojnásobně nižší. V minulosti měl Josef Fojtík na vysoký příspěvek na péči nárok, protože jeho zdravotní stav byl posuzován jako těžší. Letošní posudek lékaře však zněl už jinak: důchodce na tom není tak zle, aby mu stát musel přispívat tolik, jako dříve. Josef Fojtík tak přišel bezmála o 100 tisíc korun ročně.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

„Nebýt babiččina důchodu deset tisíc tři sta, tak můžu jít žebrat,“ posteskl si Josef Fojtík. Loni navíc kvůli posudku přišel o průkaz ZTP/P, díky kterému s ním mohl jeho doprovod cestovat zdarma. Letos mu sice svitla naděje na to, že si o něj může znovu požádat, musí však znovu vyřídit řadu dokumentů. „Řada klientů si u nás stěžuje, že vyřizování jejich příspěvků je velmi složité a mají pravdu. Ale nám nezbývá nic jiného, než postupovat podle nového zákona,“ uvedla Lenka Zlámalová z oddělení nepojistných sociálních dávek ÚP ČR. Nové praktiky dělají starosti i samotným úředníkům. Brzy navíc přejdou na nový systém vyplácení dávek přes takzvané sKarty a obávají se dalších problémů.