Ostravská cestovka Filip Travel končí

Ostrava - Končí další cestovní agentura. Ostravská Filip Travel dnes podala ke Krajskému soudu návrh na insolvenci. Svým věřitelům, mezi kterými je řada cestovních kanceláří, dluží asi tři miliony korun. Stejný osud čeká i CK Filip, se kterou je agentura vlastnicky provázaná. Informaci dnes přinesl moravskoslezský Deník.

Z důvodů jednání o insolvenci zavřeno. Cestovní agentura Filip Travel, která zprostředkovávala zájezdy, končí po pěti letech fungování. „Je krize, nás udusilo, že jsme neměli dostatečné obraty,“ uvedl jednatel společnosti Jan Valošek. Obchodní společnost se teď domáhá rozhodnutí o úpadku a jeho řešení konkurzem. Lidé, kteří si přes ni zájezd koupili, se ale bát nemusí, na dovolenou odjedou.

Hůře na tom jsou klienti vlastnicky provázané cestovní kanceláře Filip. Ta na rozdíl od agentury zájezdy přímo organizovala. A i na ni v nejbližších dnech podají její majitelé návrh na insolvenci. Lidé, kteří si od ní koupili zájezd, nikam nepojedou. Například Jiří Ehrenberger. V září měl se svou manželkou odjet na týdenní rekreaci na Slovensko. „Osm tisíc jsme dali zálohu. Nedá se nic dělat, musíme teď zjistit, jakým způsobem dostaneme peníze zpátky,“ bere to s nadhledem.

„Jsme pojištěni proti insolvenci, peníze by měli dostat od pojišťovny,“ uklidňuje jednatel Jan Valošek.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Problémy řešila obchodní společnost Filip Travel už delší dobu, minimálně od loňska. Letos zatím zkrachovaly v tuzemsku dvě cestovní kanceláře. Počet cestovních agentur, které se dostaly do úpadku, se však přesně zjistit nedá: na rozdíl od cestovních kanceláří totiž nejsou evidovány v centrálním registru.