Tragédii v Javoříčku připomenou hrobodomy

Olomouc - Tragédii v Javoříčku na Olomoucku připomenou takzvané hrobodomy. Jde o půdorysy stavení, která na samém sklonku II. světové války vypálili nacisté. Společně s pískovcovým památníkem a hrobem obětí mají vytvořit ucelené pietní místo.

Pátý květen 1945. Do konce II. světové války zbývaly doslova hodiny. SS komando, které se pohybovalo na Bouzovsku, ale ještě naposledy ukázalo svou sílu. Nad ránem jeho příslušníci obklíčili Javoříčko a osadu zpustošili. Marie Čechová, která tehdy byla na cestě do rodné vsi, jejich řádění sledovala. „Viděla jsem všechny tyto Němce, kteří házeli do těch domků ty bomby,“ vzpomíná. „Tato obec byla víceméně pro spolupráci s partyzány přepadena, vypálena a 38 místních mužů bylo zavražděno,“ dodal ředitel archivu Univerzity Palackého Olomouc Pavel Urbášek. Javoříčskou tragédii teď připomenou takzvané hrobodomy. Půdorysů stavení, která nacisté zničili, bude celkem pět.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

„Díky leteckým snímkům, které byly pořízeny armádou Československé republiky ve třicátých a čtyřicátých letech, díky geodetickým přístrojům a také původním katastrálním mapám se podařilo vytipovat místa, kde se původně nacházela stavení,“ uvedl předseda iniciativy vypálených obcí ČR Filip Žáček. Stavební firma už vybudovala základy tří domů. Na betonovou desku její pracovníci pokládají kameny. V Javoříčku navíc vznikne naučná stezka. Návštěvníky tohoto pietního místa upozorní na osudy rodin, které v obci žily. Areál v minulosti nepůsobil příliš důstojně. Situace se změnila až před zhruba čtyřmi lety. Obec Luká, pod kterou osada spadá, nechala zrekonstruovat chodníky. Přibyl taky mobiliář a zeleň.