Kraj musí řešit problém s výběrovým řízením

Ostrava - Krajský úřad Moravskoslezského kraje využívá nového školského zákona a vyhlásil výběrová řízení na místa ředitelů všech škol, které zřizuje. Teď musí řešit první případ podezření z podjatosti, střetu zájmu a manipulace výběrového řízení. Jde o místo ředitele hlučínského gymnázia.

Novou ředitelkou se má stát Charlotta Grenarová. Manželka ředitele České školní inspekce Moravskoslezského kraje. A právě to může být podle Transparency International i některých politiků problém. „V daném případě jsou určité pochyby na místě. Minimálně jeden z členů komise je přímým podřízeným manžela účastnice tohoto řízení. Je důvod domnívat se, že v tomto případě došlo k určité podjatosti,“ uvedl Martin Novák z Transparency International. Kromě zástupce České školní inspekce rozhodovalo o budoucím řediteli gymnázia v Hlučíně dalších šest lidí. „Já naprosto odmítám jakoukoli manipulaci a tvrdím, že komise jednala naprosto objektivně v zájmu vybrat nejlepšího kandidáta na post ředitele gymnázia v Hlučíně,“ říká náměstkyně hejtmana MS kraje Věra Palková. Zatímco se vedení kraje nařčení z možného zmanipulování veřejného řízení brání, opozice má pochybnosti a tvrdí, že o možné podjatosti se dá spekulovat.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

„Považuji to za zmanipulování konkurzu a myslím si, že by kraj v té věci měl konat, aby veškerá podezření v tomto směru eliminoval,“ vyjádřil se poslanec Petr Gazdík. Podle protikorupční organizace Transparency International je výběrové řízení upraveno vyhláškou ministerstva školství, ta ale na podobné střety zájmů nepamatuje, z právního hlediska je tedy v pořádku. Zda se Charlotta Grenarová stane ředitelkou hlučínského gymnázia, rozhodne rada kraje 19. června.