Vítkovický stadion projde rekonstrukcí za 500 milionů

Ostrava - Zlatá Tretra v Diamantové lize - seriálu nejprestižnějších světových atletických mítinků. Do tří let možná realita. V Ostravě se chystají v červnu zahájit zásadní přestavbu městského stadionu za téměř půl miliardy korun. Na jejím konci by měly být nové tribuny pro patnáct tisíc diváků a plocha, na které budou soutěžit nejlepší atleti planety.

Neuplynul ještě ani týden od posledního ročníku Zlaté tretry a Ostrava už se připravuje na ten příští. Největších změn se dočkají diváci - ještě letos musela většina z nich sledovat atletickou špičku ve stoje na betonových tribunách. „Naproti hlavní tribuně by měla vyrůst tribuna pro necelých pět tisíc sedících diváků, zastřešená tribuna, která bude malinko vyšší než stávající, tím pádem diváci budou mít lepší přehled o tom stadionu,“ prozradil výkonný ředitel společnosti Vítkovice Aréna Kamil Vrubl. Vyměňovat se bude i běžecká dráha. Nový tartan by měl být rychlejší a Usain Bolt by tak na příštím ročníku Zlaté tretry měl zaběhnout lepší čas než letošních 10:04. 

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Cílem je pak v budoucnu dostat mítink do seriálu Diamantové ligy, nejprestižnějšího atletického seriálu. I to je jeden z důvodů, proč město ze svého za rekonstrukci zaplatí skoro 400 milionů korun. Kromě tribuny vzniknou nové pokladny, parkoviště a bufety. „Zlatá tretra je jednou z nejvyšších atletických soutěží ve světě, je to taková Formule 1, když se koná, tak se desítky milionů diváků dívají na televizi a myslím si, že ty peníze na dostavbu stadionu se městu vrátí,“ tvrdí primátor Ostravy Petr Kajnar. První fáze rekonstrukce by měla skončit těsně před příštím ročníkem Zlaté tretry. Diamantovou ligu by pak mohli v Ostravě pořádat v roce 2014, to už budou hotovy i tribuny za brankami.