Havířov si nechá zpracovat analýzu bezpečnosti škol a úřadů

Havířov - Po útoku zřejmě psychicky labilní ženy v jedné z havířovských škol chce tamní magistrát objednat analýzu bezpečnosti školských zařízení. Ta by měla během měsíce odpovědět na otázku, kde jsou slabá místa, kterými se do budov mohou dostat cizí osoby. Štáb České televize se dnes přesvědčil, že trhliny v bezpečnosti základních škol v Havířově stále existují.

Minulé úterý, základní škola Moravská v Havířově. Čtyřiadvacetileté ženě, která pobodala vychovatelku a jako rukojmí vzala sedmiletou dívku, ve vstupu do budovy nebránilo vůbec nic. Magistrát to teď chce změnit. Analýza má zjistit, kolik nezabezpečených dveří stále ještě na školách existuje. „Provedeme prověření jednotlivých vstupů, kterých je jenom na základních a mateřských školách 144. Chceme zabránit tomu, aby tam byly nekontrolovatelné vstupy jakýchkoliv osob,“ řekl primátor Havířova Zdeněk Osmanczyk. V Havířově je celkem 17 základních škol. ČT vybrala tři z nich a zjistila, nakolik je složité se do nich dostat. Jako první Základní škola Moravská, kde k útoku došlo. Hlavní vchod je z venku uzavřen a teď už se cizí lidé nedostanou dovnitř ani zadním vstupem, kterým před osmi dny útočnice prošla.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Test druhý, Základní škola na ulici Školní. Zepředu je sice uzamčeno, ve dvoře jsou ale zcela otevřené dveře do šaten a tělocvičny. Dveře do samotné školy jsou uzamčeny. A konečně Základní škola Marie Kudeříkové. Tady se štáb České televize dostal dovnitř hned dvakrát v rozmezí dvou hodin. A to zcela bez potíží odemčeným zadním vchodem. Magistrát přitom tvrdí, že první opatření už ředitelé škol přijali. Zjištění České televize nicméně znovu prověří.

Ani vyšetřování samotného útoku se dosud příliš neposunulo. Čtyřiadvacetiletá útočnice je stále v péči lékařů Psychiatrické léčebny v Opavě. „Policisté nemohou pokračovat v dalších úkonech trestního řízení s ohledem na psychický a zdravotní stav podezřelé,“ uvedla policejní mluvčí Soňa Štětínská. Analýza bezpečnostních rizik by měla být hotová do konce června. Navržená opatření pak chce magistrát zrealizovat tak, aby začala fungovat od počátku nového školního roku.