Začala generálka plošného testování žáků 5. a 9. tříd

Ostrava - Na všech školách v republice dnes odstartovala generálka plošného testování žáků pátých a devátých tříd. Spíše než zjistit nedostatky ve vzdělávání má ověřit především nedostatky elektronického testování. Ostré testy by měly začít za dva roky.

„Testy odpovídají základním vědomostem, které ti žáci mají získat, nebylo tam nic těžkého,“ uvedla ředitelka ostravské ZŠ Ostrčilova Hana Kimerová. Právě tady na základní škole v centru Ostravy se žáci s plošnými testy nesetkali poprvé. Škola se totiž loni na podzim účastnila pilotního testování. Zatímco loni si testy vyzkoušela jen stovka škol, tento týden odstartovalo zkoušení téměř 170 tisíc žáků ve všech základních školách. I když někde s menšími technickými problémy. „Přihlášení k testu nám trvalo 20 minut,“ prozradila třídní učitelka 5. ročníku ZŠ Hálkova v Olomouci Dana Horáková. Právě generálka měla podle České školní inspekce vychytat poslední mouchy, aby se s ostrými testy mohlo začít už od roku 2014. Jenže plošné testování se nelíbí řadě učitelů, rodičů i odborníků, sdružili se proto do iniciativy, která proti jeho zavádění na školách bojuje. Testování podle nich děti zbytečně stresuje. „Já osobně si myslím, že je ten systém nastaven tak, že nikomu neublíží,“ říká náměstek ministra školství Ladislav Němec.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Plošné testy prověřují znalosti v matematice, českém a cizím jazyce. Výsledky by měly podle České školní inspekce zjistit, jak na tom české vzdělávání je. Srovnávat školy mezi sebou ale inspektoři nechtějí.

Vydáno pod