Třinec bude mít nové nádraží

Třinec - Na rekonstrukci nádraží v Třinci dostanou České dráhy téměř o polovinu vyšší dotaci, než je obvyklé. Získaly k tomu souhlas Evropské komise. Stavbu chtějí zahájit do roka. Podobu nádraží už jeho autor představil městu.

55 let staré třinecké nádraží čekají velké změny. Budova přijde o obě křídla a také o obytnou věž. ČD se tak zbaví nepotřebných prostor, město naopak získá chybějící místo pro parkoviště a architekt víc denního světla pro nádražní vestibul. „Dochází k demolici té nejvyšší části budovy. Do toho se vestaví nová konstrukce, celá oceloskleněná a dostane do toho prostoru světlo a celý ho opticky zvětší a prosvětlí,“ říká autor nové podoby nádraží Tomáš Velehradský. Přestavba nádraží včetně úpravy jeho okolí má stát téměř 70 milionů korun. O náklady se podělí ČD s městem. Z evropských peněz by na to měli dohromady získat asi 50 milionů korun. Tak vysokou dotaci musel schválit Brusel.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

EU nakonec Českým drahám uhradí 70 procent nákladů, městu dokonce 85 procent. S rekonstrukcí chtějí ČD začít příští rok na jaře. Předpokládají, že nové nádraží bude hotovo nejdéle o rok později.

Vydáno pod