Ostrava-Jih trvá na omezení hazardu, provozovatelé heren jsou proti

Ostrava - Zastupitelé Ostravy-Jihu trvají na zásadním omezení hracích automatů na území obvodu. První vyhlášku, ve které navrhovali povolit automaty jen na několika ulicích, město smetlo ze stolu kvůli obavám, že sázkařské firmy podají na magistrát žaloby kvůli diskriminaci. V novém návrhu chce Ostrava-Jih vyhlášku ještě zpřísnit. Ostravští zastupitelé o něm budou rozhodovat na konci června.

Z tažení proti hazardu je souboj mezi politiky a podnikateli. Zastupitelé ostravského obvodu Jih navrhli v březnu magistrátu, aby pro hrací automaty vymezil pouze sedm ulic v obvodu. Poté se ale ozvali provozovatelé s tím, že jde o diskriminaci a pohrozili soudy. Zastupitelé města proto vyhlášku odložili. Ostrava-Jih ale nadále trvá na svém. A tamní radní teď šrouby ještě přitáhli - podle nového návrhu by povolení měli dostat pouze herny na čtyřech hlavních ulicích. Nový návrh ale vzbudil další vlnu protestů mezi provozovateli automatů. Miroslav Trčka vlastní malou hernu na ulici Svazácká. Právě ta z druhého návrhu vypadla. Tvrdí, že argumenty radních o zvýšení bezpečnosti na ulicích jsou liché. „Kriminalita se samozřejmě soustřeďuje spíše do těch velkých oblastí, do kterých chtějí ty automaty umístit,“ říká Miroslav Trčka. 

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Nový návrh teď poputuje na magistrát. Radní obvodu věří, že tentokrát uspějí a zastupitelé města oblasti se zakázaným hazardem rozšíří. „Pokud právníci města posoudí, že ten nový nový návrh jednoho z obvodů městských není diskriminační vůči některému z provozovatelů, pak přijde na projednávání nejprve rady a následně zastupitelstva,“ uvedla mluvčí Magistrátu města Ostrava Andrea Vojkovská. Pokud zastupitelé města vyhlášku schválí, mělo by nové omezení hazardu platit od poloviny července. Provozovatelé heren ale tvrdí, že v tomto případě zváží žaloby nebo arbitráže.

Vydáno pod