Rashmi bodovala při udělování cen zoologickým zahradám

Kunín - Slonice Rashmi dnes bodovala v Kuníně. Právě tam se udělovaly ceny zoologickým zahradám České a Slovenské republiky. Kromě ocenění za nejlepší odchov savce si ostravská ZOO odnesla také cenu návštěvníků. Roční Rashmi se tak stala zvířetem roku.

Ocenění Bílý slon má mezi zoologickými zahradami prestiž filmového Oskara. Letos se ceny udělovaly už poosmnácté. První místo chovatelům za odchov slonice Rashmi v kategorii savců se očekávalo. „Za ocenění jsme rádi, ale pro nás je nejdůležitější, že malá Rashmi prospívá, i kdyby skončila dvacátá,“ řekl její ošetřovatel Pavel Zvolánek. V kategorii ptáků vyhrál hadilov písař ze ZOO Dvůr Králové. Mezi ostatními zvířaty byl první příčkou oceněn chov želvy paprsčité v plzeňské ZOO. Nejlepší rekonstkruci má za sebou ostravská ZOO, která předělala dětský areál. Nejlepší nový pavilon postavily v Hluboké nad Vltavou. „Matamata je jihoamerický pavilon, který byl postaven pro různé druhy zvířat,“ prozradil ředitel ZOO Ohrada v Hluboké nad Vltavou Vladimír Pokorný.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

Soutěž pořádá občanské sdružení Česká ZOO ve spolupráci s Unií českých a slovenských zoologických zahrad. Z 19 zahrad se jich letos do soutěže přihlásilo 10. Podle organizátorů jsou pro zoologické zahrady nejdůležitější návštěvníci. Proto se letos rozhodli zaměřt nově také na marketing. O výhrách v jednotlivých kategoriích rozhodovala devítičlenná komise, jejíž většinu tvořili nezávislí odborníci v oblasti chovu zvířat v ZOO.

Vydáno pod