Maturita z vyšší úrovně matematiky dopadla podle nového hodnocení lépe

Ostrava - Čtrnáct procent studentů, kterým hrozila nedostatečná ze státní maturity z vyšší úrovně matematiky, jásá. Dnes dostali výsledky maturit. Zmírnění hodnocení testu, o kterém rozhodl Cermat, pomohlo řadě žáků, a to nejen od propadnutí. Společnost uznala, že test byl časově příliš náročný.

Zkouška z dospělosti, nebo spíš zkouška nervů. Žáci, kteří si troufli na vyšší úroveň maturity z matematiky a nedopadli podle svých představ, si dneska šli pro verdikt. Mezi nimi i Matěj Kapošváry – student Gymnázia Ostrava-Hrabůvka. Počítal s trojkou, v nejlepším případě dvojkou. Nakonec dostal jedničku. Devatenáctiletý premiant třídy má o důvod k radosti víc. Maturita z matematiky na výbornou mu totiž zajistila stipendium na vysoké škole.

Na Gymnáziu v Ostravě-Hrabůvce dopadly nejhůř právě maturity z těžší verze matematiky, a to i přes zmírnění hodnocení. Uspěli ale všichni. „Průměrná známka je trojka, máme jednu jedničku, tři čtyřky. Vzhledem k tomu, že to dělali téměř samí jedničkáři, tak je to posunuto zhruba o dva stupně v průměru,“ říká učitel matematiky Pavel Kolašín.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Cermat chybu přiznal. Dvě hodiny byly na test málo. Ředitel společnosti Pavel Zelený se ale hájí tím, že těžší testy z matematiky si letos vybralo o třetinu žáků více než loni, úlohy se ale testovaly na jiném, menším vzorku. „Do roku 2011 bylo možné, že si žáci v rámci povinné zkoušky volili základní úroveň obtížnosti a v nepovinné zkoušce si mohli volit tu obtížnější variantu. V roce 2012 už byli tou volbou donuceni,“ uvedl Pavel Zelený. Změnila se totiž legislativa a žáci letos mohli skládat maturitu z každého předmětu jen jednou. Podle Zeleného navíc od loňska stoupl počet vysokoškolských fakult, které při přijímacích zkouškách přihlížejí k výsledku z vyšší úrovně testu z matematiky. I proto stoupl počet zájemců. Skoro polovina z nich si odnesla trojku, na jedničku dosáhlo jen jedenáct procent žáků.