Karvinští senioři cvičí v parcích

Karviná - Karvinští senioři si jako první v kraji mohou zacvičit pod širým nebem, v tzv. fitparcích. Město jim za půl milionu pořídilo celkem šestnáct venkovních posilovacích strojů a rozmístilo je na třech místech v Karviné. Většinu peněz pokryla dotace z Nadace OKD.

Ve zdravém těle zdravý duch. To platí v každém věku, v důchodu zvláště. Šedesátiletá Markéta Trombíková vede místní klub seniorů už šest let. Zatím se jeho členové scházeli, aby hráli karty a pili kávu. Teď si můžou společně i zacvičit. Posilovací stroje jsou podobné těm z fitcentra, jen s tím rozdílem, že nemají žádná závaží. Ten, kdo cvičí, pracuje pouze s váhou vlastního těla. Podle odborníků tak nezatěžuje klouby ani svaly více, než je potřeba. A navíc – jsou bezpečné. „Umožňuje starším osobám, které nemají stoprocentní kondici, pracovat na tom, aby se jim kondice zlepšila, a to velmi příjemným způsobem,“ říká cvičitelka rekondičního cvičení Monika Gattnarová.

„Naším záměrem je, abychom zajistili kamerový systém. Byli bychom schopni pomoci v případě, že by došlo k nějakému pádu nebo úrazu toho seniora,“ uvedla Martina Smužová ze sociálního odboru magistrátu.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Zacvičit si tady může každý senior, bez ohledu na věk. Stroje navíc vyhovují i lidem s handicapem. Průkopníkem seniorských fitparků je Čína. Svou oblibu mají i v zemích jižní Evropy. V Česku je jich zatím kolem 150. „Zpočátku jsme se báli, že lidé se budou bát ve veřejných parcích cvičit, ale postupem času jsme zjistili, že i český občan se stává světovým,“ tvrdí jednatel dodavatelské společnosti Vladimír Havlík. Karvinští senioři si můžou zacvičit na třech místech: v zahradě městského klubu seniorů a v areálu domu s pečovatelskou službou v Karviné-Hranicích a Novém Městě.

Vydáno pod