Kola pro Afriku podpořili i frýdeckomístečtí vozíčkáři

Frýdek-Místek - Sportovní klub vozíčkářů z Frýdku-Místku podpořil charitu Kola pro Afriku. Severní Morava tak má nové sběrné místo, kam můžou lidé nosit nepotřebná, ale funkční kola. Organizátoři sbírky chtějí dětem z Gambie usnadnit cestu do škol, které mají i deset kilometrů od domova.

Gambie je rozlohou nejmenší stát na africkém kontinentu. Pro jeden a půl miliónu obyvatel tu má vzdělání cenu zlata. Pro mnohé je však jen těžce dostupné. „Děti do školy v Gambii chodí i deset kilometrů tam i zpátky, některé z nich nechodí, protože je to daleko. Takže to kolo je cestou ke svobodě a cestou ke vzdělání a možností žít svobodný život,“ myslí si organizátor charity Richard Gazda. Skupina nadšenců začala kola pro Afriku sbírat před třemi měsíci. Momentálně jich má už800. Apřibývají každý den.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

Kromě kol, nejlépe horských, hledají zakladatelé projektu i nová sběrná místa. V současné době jich je v České republice už 26. Naposledy je podpořili vozíčkáři z Frýdku-Místku. „Tady ve Frýdku-Místku jsme vybudovali takové centrum, kterému říkáme Comeback, ty prostory jsme na ta kola našli a vlastně to zapadá, dá se říct, i do té naší činnosti,“ říká šéf centra Radomír Krupa.

Do Gambie pojedou organizátoři ve chvíli, kdy budou mít 400 kol ve výborné kvalitě a seženou dostatek peněz na převoz. Cesta jednoho kola vyjde na 250 korun.