Osamostatnění kopřivnické části Lubina se odkládá

Kopřivnice - Zastánci osamostatnění kopřivnické místní části Lubina svůj záměr odkládají. Místní referendum se sice mělo konat v těchto dnech, nakonec ale proběhne nejdříve za rok. Důvodem jsou údajné problémy s probíhající stavbou kanalizace. Podle kopřivnické radnice jde o vypočítavost, s osamostatněním Lubiny nadále nesouhlasí.

Samostatnost sice chceme, ale později. Přípravný výbor v Lubině původní plány na rychlé odtržení obce od Kopřivnice odsouvá do budoucna. A to i přesto, že potřebných 400 podpisů na žádosti o vyhlášení místního referenda jeho členové už údajně mají.

Samostatné rozhodování a lepší porozumění vlastním potřebám obce: argumenty přípravného výboru pro osamostatnění. Radnice proti tomu staví desítky milionů, které v obci se 1700 obyvateli utratila v posledních letech třeba za vybavení škol, chodníky nebo právě budovanou kanalizaci. „Investice, které dneska směřují do Lubiny, jsou v takovém rozsahu, že samostatná Lubina by si o takovýchto penězích mohla nechat jenom zdát,“ tvrdí místostarosta Kopřivnice Miroslav Kopečný. Podle plánů z podzimu se přitom už v této době mělo konat referendum o osamostatnění Lubiny. Členové přípravného výboru jej ale chtějí odložit až na příští jaro. Důvod? Údajné problémy při stavbě kanalizace. Podle přípravného výboru vedou práce na celkem sedmnácti kilometrech potrubí ke značnému zhoršení životního prostředí v obci prachem a blátem.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

„Dokončení silnice, respektive té infrastruktury, co je okolo té rozbité silnice a tak dále, to by potom spadlo na samostatnou obec, což nechceme,“ říká předseda přípravného výboru pro osamostatnění Lubiny Milan Erla.

„Tak uvažují lidé, kteří nechtějí do otevřených problémů. Asi čekají za bukem, jak se to vyvine,“ reaguje místostarosta Kopřivnice Jaroslav Šula. Přípravný výbor chce žádost o vypsání referenda předat radnici až na podzim. Pokud lidé samostatnost za rok na jaře schválí, nová obec by vznikla 1. ledna 2014.