Vítkovice svým zaměstnancům platy nezvýší

Ostrava - Zaměstnanci strojírenské skupiny Vítkovice letos zřejmě nedostanou přidáno. Odboráři jednali s vedením šest měsíců, ale prosadit zvýšení platů alespoň o inflaci se jim nepodařilo. Vedení společnosti trvá na tom, že Vítkovice mají za sebou velké investice a musí šetřit.

Šestiměsíční martýrium ve Vítkovicích je u konce. Jako poslední z velkých firem v MS kraji dojednali odboráři s vedením strojírenské skupiny dodatek ke kolektivní smlouvě, navýšení platů v něm ale není. „Nebudeme navyšovat mzdové prostředky v těch základních platech, ale zachováme současný motivační systém,“ uvedl personální ředitel Vítkovice Machinery Group Martin Lehocký. Odboráři požadovali zvýšení platů o tři procenta, které by pokryly inflaci. Manažerům se ale podařilo přesvědčit odbory, že není příznivá doba. „Problém je v tom, že ty hospodářské výsledky nejsou tak dobré, abychom mohli požadovat takové navýšení mezd, jaké bychom si představovali,“ řekl předseda odborového sdružení Vítkovice Ladislav Sladký.

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)

Osm a půl tisíce zaměstnanců strojírenské skupiny si tak bude muset na zvýšení platů počkat. Někteří zaměstnanci tvrdí: Odbory by měly přitvrdit a postavit se za lidi. Pro tvrdší postup byla i odborová centrála. „Osobně bych už kolegům doporučoval určitý typ protestních akcí, protože to je nebývalé, aby někdo čekal půl roku a nedohodl se,“ říká předseda Odborového svazu KOVO Josef Středula. Vyjednávání bylo náročné i v ostatních velkých firmách v MS kraji, třeba v OKD, v Mittalu nebo v nošovické automobilce, zvýšení platů kolem tří procent ale odboráři vybojovali.