Ostravské laguny budou dusit obyvatele města déle

Ostrava - Peníze jsou utraceny, ropné kaly v Ostravě zůstaly. Jde o jednu z největších ekologických zátěží Česka - její odstraňování stálo zatím dvě miliardy. Část životu nebezpečných odpadů v lagunách ale zůstává. Společnost, která má těžbu lagun na starosti, chce po státu další peníze. Podle premiéra Petra Nečase je ale v této zakázce až příliš mnoho otazníků.

Měly být dávno pryč – teď nikdo neví, co dál. Za likvidaci ropných lagun zaplatil stát dvě miliardy. Ostrava měla lépe dýchat, místo toho se ptá, kdo může za to, že nebude. „Takováto zakázka by měla být řízena lepším způsobem, protože je dobře placená a jedná se o státní zakázku,“ myslí si náměstek primátora Dalibor Madej. Při poslední kontrole bylo zjištěno, že v ostravských lagunách zůstává 100 tisíc tun nevytěžených ropných kalů, tedy celá třetina původního množství.

Ostravské laguny dělají vrásky i na čele premiéra Petra Nečase. Bude se ptát, kde skončily peníze. „Ta věc je velmi závažná, vzbuzuje celou řadu otázek a bude tam samozřejmě muset dojít k velmi důsledné kontrole,“ říká. Zakázku na likvidaci lagun vyhrálo v roce 2003 sdružení Čistá Ostrava v čele s firmou Geosan. Cena tři miliardy. Laguny měly být vytěženy do roku 2010. Rok 2012 – nebezpečné látky dál zůstávají ve městě a ohrožují jeho obyvatele.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Jiří Bílek ze Zdravotního ústavu ČR varuje: „Jakmile se zvedne teplota, tak samozřejmě ty těkavé organické látky budou zase stoupat nahoru, zase to bude příčinou zápachu, stížností.“

Jako tomu bylo naposledy na podzim. Do ovzduší se v Ostravě dostalo třicetipětinásobek povoleného limitu oxidu siřičitého. Největší ekologická zátěž v Ostravě měla být kompletně zlikvidována v roce 2018. Nyní hrozí, že ve městě zůstane ještě mnohem déle.