Co bude s vítkovickým nádražím?

Ostrava - Zchátralé nádraží v Ostravě – Vítkovicích nikdo nechce. České dráhy se ho marně snaží už několik let prodat. O koupi neuvažuje ani město. To si myslí, že nádraží stojí na špatném místě - mimo obydlenou oblast. Zvažuje proto, že by ho přestěhovalo blíž k lidem.

Architektonický skvost nebo přežitek minulosti? Názory na Vítkovické nádraží se různí. Památkáři chtěli jeho budovu dostat na seznam kulturních památek. České dráhy by se jí zase rády zbavily. Cestujících tam už jezdí jen málo, tak velkou halu pro ně nepotřebují.

Vítkovické nádraží sloužilo hlavně hutníkům a horníkům. Ještě začátkem devadesátých let tudy procházely tisíce cestujících denně. Teď jich jsou už jen stovky. Českým drahám se chátrající budovu rekonstruovat nevyplatí. Nemají pro ni využití. „Proto jediným řešením je budovu prodat a zachovat jen nezbytný prostor pro prodej jízdenek,“ uvedla mluvčí Českých drah Kateřina Švubová.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

Město si dokonce myslí, že by ve Vítkovicích nemusely zůstat ani pokladny. Nádraží by se totiž mohlo přestěhovat o několik set metrů dál. „Dokázal bych si představit, kdyby toto nádraží bylo mnohem blíže k ostravě-Jihu, nejsilněji osídlené oblasti v Ostravě, kde žije 114 tisíc obyvatel, aby nemuseli cestovat do jiného obvodu,“ potvrdil náměstek primátora Ostravy Aleš Boháč. Už za několik týdnů by mělo být jasné, jak ČD s budovou Vítkovického nádraží naloží. O tom, zda zároveň vznikne i nová vlaková zastávka, která mu bude konkurovat, rozhodne město asi za půl roku.

Vydáno pod