Moravskoslezský kraj navštíví prezident Klaus

Ostrava - Na třídenní návštěvu Moravskoslezského kraje přijede zítra prezident republiky Václav Klaus s manželkou. Čeká jej návštěva rovného tuctu měst a obcí, kde se sejde s politiky a podnikateli, ale také občany. Kvůli nabitému programu prezidentského páru se nechystají žádné větší uzavírky nebo omezení.

Centrum Oder: právě tam zítra v deset hodin návštěva prezidenta začíná. Čistí se prostor kolem stromů, žádné další viditelné přípravy se ale nekonají. Prvních dvacet minut návštěvy kraje věnuje prezident setkání s lidmi. „Chceme vytvořit prostor pro naše občany, takže před radnicí se nebude parkovat a bude malé ozvučení, aby lidi slyšeli, ale jinak město neplánuje žádné zvláštní opatření,“ prozradil starosta Oder Pavel Matůšů. Po krátkém setkání na radnici se prezidentská kolona přesune na oderské dopravní hřiště. Město se chce pochlubit nejmodernějším vybavením v kraji.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Další zastávka - Bílovec. Na Slezském náměstí dnes probíhaly běžné trhy, zítra se bude na šachovnici v dlažbě procházet hlava České republiky. Ve městě na ni čeká i oběd. „Já bych chtěl především panu prezidentovi představit pokrok, který město zaznamenalo v posledních letech od jeho poslední návštěvy v roce 1996,“ těší se starosta Bílovce Petr Klimek. Scénář cesty prezidenta se dolaďoval až do posledních dní. Oslovené radnice poslaly nabídku míst vhodných k návštěvě a z nich si pak hrad vybíral. Program obsahuje také prohlídky institucí či soukromých firem. „Pan prezident si prohlédne Integrované bezpečností centrum Moravskoslezského kraje a katedrálu Božského spasitele v Ostravě. Navštíví také dvoje lázně a to Karlovu Studánku a Klimkovická sanatoria,“ odhaluje plán návštěvy mluvčí MS kraje Šárka Vlčková.

Pobyt prezidenta na Novojičínsku začne a také skončí. Jako poslední navštíví prezidentský pár v pátek odpoledne nedávno otevřené Centrum volného času v Albrechtičkách.