Mladečské jeskyně lákají na nový vstupní areál

Olomouc - Mladečské jeskyně na Olomoucku dostaly do nové turistické sezóny nový vstupní areál. Ve spleti kilometr a čtvrt dlouhých chodeb pod obcí Mladeč sídlil pračlověk. Archeologové tam našli obrovské naleziště kosterních pozůstatků.

Mladečské jeskyně se od ostatních v Česku liší pravěkými nálezy. Před 30 tisíci lety tu žili takzvaní Kromaňonci. Svědčí o tom četné kosterní pozůstatky lidí i zvířat, nebo kamenné nástroje. „Podle posledních výzkumů, tady měli sídliště, které patřilo k nejsevernějším a také největším v Evropě vůbec,“ uvedl ředitel Správy jeskyní ČR Jaroslav Hromas. „Lidé přímo v Dómu mrtvých, v přední části jeskyně, uvidí znázornění ohniště s rituálním obřadem Kromaňonského člověka,“ prozradila vedoucí Mladečských jeskyní Drahomíra Coufalová.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Symbolem Mladečských jeskyní je mumie. Podle pověsti jde o zkamenělého loupeživého rytíře, který na zdejší obchodní stezce okrádal kupce. Místní dómy a chodby ovšem nejsou na krápníky bohaté. V první polovině 19. století byly totiž běžně ke koupi na trhu v Olomouci. „Jeskyně nebyly nějak kontrolovány a byly často navštěvovány výpravami vandalských návštěvníků,“ potvrdil geolog Rostislav Morávek. Nový vstupní areál dostaly Mladečské jeskyně po téměř 100 letech. Do původní podoby se vrátila hlavní budova z počátku 20. století i její okolí. Při rekonstrukci objevili jeskyňáři novou propast. „Dostali jsme se do dosud neznámé jeskyně, která je součástí toho jeskynního systému a není s ním přímo propojena,“ řekl Jaroslav Hromas. Nový objev podle správců ale součástí 380 metrů dlouhého okruhu pro návštěvníky nebude.