Zloději plynových karem ohrožují lidi v okolních bytech

Karviná - Karvinští policisté řeší krádeže karem a dalších spotřebičů napojených na plynové potrubí. Z něj pak uniká plyn, který ohrožuje tamní obyvatele. Bezohledných zlodějů je stále více.

Zloději kovů v Karviné si vybírají domy, ve kterých jsou opuštěné byty, třeba po neplatičích. Podle policie narůstají krádeže například plynových karem. A právě krádeže plynových spotřebičů jsou velmi nebezpečné. Po zloději karmy zůstane spoušť. Především však v obydleném domě z odpojeného potrubí dál uniká plyn. Jakmile jeho koncentrace dosáhne kritické hranice, stačí drobný elektrický výboj, například ze zvonku, a může dojít k explozi.

Reportáž Martina Krpače (zdroj: ČT24)

Dopadnout zloděje je o to těžší, že dveře domů jsou často poničené a byty vyklizené a snadno přístupné, občas se to ale podaří. „V tomto případě nejde jen o trestný čin krádeže, ale i obecné ohrožení, za které pachatelům hrozí až osm let vězení,“ uvedl právník Jan Bacílek. Občas se strážníci setkávají i s kuriózními případy. Při obchůzce zadrželi tři zloděje, jak se snaží odříznout zábradlí na jednom z balkónů. Oficiálně policie šetří 15 případů krádeží kovu. Podle odhadů kriminalistů je však skutečný počet krádeží, tedy i těch nenahlášených, násobně vyšší.