Chovatelům ovcí se snad blýská na lepší časy

Beskydy - Chovatelům ovcí v Beskydech se možná blýská na lepší časy. Lidé totiž znovu začínají mít zájem o ovčí rouno. Majitel největšího beskydského stáda ale zároveň říká, že bez evropských a státních dotací by hospodařit nemohl.

Ovce začal Ladislav Lach chovat hned po revoluci. Tehdy se výkupní ceny za kilo vlny pohybovaly kolem 150 korun. Postupně klesaly, až se dostaly téměř na nulu. Teď se situace začíná pomalu obracet. „Zvýšil se zájem o vlnu, světová cena je kolem dolaru za kilo, exportuje se to do Číny,“ prozradil Ladislav Lach. Ovce nechá stříhat jednou ročně, než je vyžene na pastvu. Za jeden kus si profesionální střihači účtují padesátikorunu. Chovatel však za vlnu dostane v ideálním případě pouze 35 korun. „Ekonomicky se to nevyplatí, ale ostříhat se to musí,“ řekl chovatel.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

Profesionálních střihačů je přitom v Česku doslova jako na prstech jedné ruky. V Beskydech se chovu ovcí věnuje asi desetina z původního počtu. Přiznávají, že státní a evropské dotace jim pokryjí až 80 procent nákladů. Chovatel musí dodržovat řadu předpisů, ovce třeba musí mít známku v každém uchu a pokud kontrola zjistí, že ji nemá, hrozí mu až několikatisícikorunová pokuta.