Parkování v Ostravě je problém, přiznává magistrát

Ostrava - Téměř dvacet tisíc parkovacích míst chybí podle ostravského magistrátu v šesti největších městských obvodech. A situace se rok od roku zhoršuje. Potíže mají řidiči hlavně v centru. Radnice řeší problém hrazenými parkovacími místy, za které jsou řidiči ochotni platit až tisíc korun měsíčně.

130 tisíc osobních aut je registrováno na území Ostravy a v přidružených obcích. A jejich počet rok od roku vzrůstá. Magistrát se netají tím, že se mu situace s parkováním začíná vymykat z rukou. „V šesti největších obvodech odhadujeme necelých 50 tisíc parkovacích míst, což představuje deficit zhruba 18 tisíc parkovacích míst. Očekáváme, že jak bude narůstat počet automobilů, tak se bude situace ještě zhoršovat,“ potvrdil mluvčí magistrátu Michael Bayer. Městské obvody tak řeší problém po svém. Například v Porubě chybí řidičům až 3000 parkovacích míst. Enormní zájem proto mají o hrazená parkovací místa. Zatímco ještě vloni platili za takové parkování 800 korun, od nového roku radnice vybírá už 990 korun. „A poptávka pořád převyšuje tu nabídku,“ upozornil místostarosta městského obvodu Poruba Petr Mihálik.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

Řidičům, kteří hrazené parkovací místo nemají, se tento placený komfort pro movitější občany příliš nelíbí. „Já chápu, že to někteří vnímají jako nešťastné, nicméně tento příjem umožňuje městskému obvodu budovat nová parkovací místa,“ tvrdí Petr Mihálik. Ještě větší problém je bezplatné parkování v centru města. Do vyhrazených zón můžou jen řidiči s trvalým pobytem v centru, kteří mají rezidenční karty. Ostatní musí vytáhnout z peněženky i 2000 korun měsíčně nebo parkují tam, kde nemají. „Kdybychom měli důsledně řešit veškeré přestupky spáchané v oblasti parkování, nedělali by městští strážníci nic jiného,“ potvrdila tisková mluvčí Městské policie Ostrava Vladimíra Zychová. Situaci nezlepšilo ani obchodní centrum Nová Karolina. Rozlehlé parkovací prostory jsou totiž pro řidiče zadarmo jen první tři hodiny. Poté zákazník zaplatí 30 korun za hodinu.