Bývalí spolubojovníci proti společnosti ČEZ dnes před soudem stanuli proti sobě

Olomouc - Bojovník proti společnosti ČEZ, advokát Jan Rytíř, se dnes před olomouckým krajským soudem postavil proti svým dvěma bývalým klientům. Podal na ně žalobu kvůli pomluvě, že vzal od společnosti ČEZ úplatek. Kromě omluvy žádá na každém půl milionu korun.

Komando ČEZ – uniformovaní muži z Útvaru netechnických ztrát. Prošli mimořádným výcvikem, připomínali spíše speciální jednotky. Odběratele měli nutit k zaplacení vysokých částek za nelegální odběr energie. Jan Rytíř se za asi 160 odběratelů, které mělo komando údajně vydírat, postavil. Jeho klienty byli i Pavel Škranc a Jaroslav Volf. Spolupracovat spolu podle advokáta přestali kvůli rozdílné představě o jejich obhajobě. „Chtěli šířit nepravdy, například, že vedoucí týmu NTZ pan Vaniš ohrožoval lidi nabitou zbraní, přičemž jednoznačně je prokázané, že pan Vaniš ji měl jen v 10 případech u sebe. Tento případ je natolik závažný sám o sobě, že není nutno si k tomu něco vymýšlet nebo přikrašlovat,“ říká advokát Jan Rytíř. Pavel Škranc a Jaroslav Volf tak začali o advokátovi šířit, že vzal od ČEZu peníze za loajalitu. Dnes se k tomu ale ani jeden nechtěl vyjádřit.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Jan Rytíř ale osočování z přijetí úplatku odmítá. Proti ČEZu vede řadu jiných řízení. „V současné době vedeme dva spory, ve kterých jsme prokázali, že zásahy do elektroměru vznikly mimo dispozici klienta, poté, co byl elektroměr odebrán z místa,“ uvedl Jan Rytíř. Kvůli poškození jména Jana Rytíře, budou vyslechnuti zejména olomoučtí novináři, kterým měli jeho bývalí klienti rozesílat štvavé emaily. Kauza samotného komanda ČEZ se přitom pomalu chýlí ke konci. Soud všech 13 obžalovaných příslušníků zprostil viny. „Soud už na konci minulého roku pravomocně rozhodl, že žádný z našich zaměstnanců při odhalování neoprávněných odběrů se ani v jednom případě nedopustil trestného činu,“ řekla mluvčí Skupiny ČEZ Eva Nováková. Na konci února ovšem proti tomuto rozsudku podalo Nejvyšší státní zastupitelství dovolání. Případ tak znovu prošetří Nejvyšší soud.