Z porodnice se stane domov pro seniory

Ostrava - V Moravskoslezském kraji stoupá zájem o bydlení pro seniory. Jen v Opavě na ně čekají tři stovky žadatelů. A brzy se dočkají. Bývalou porodnici chce jeden z místních podnikatelů přestavět na domov pro seniory. Historický 100 let starý a opuštěný objekt koupil od města s tím, že  jej přebuduje na zařízení, kde najde domov i lékařskou péči asi padesátka seniorů.

V Moravskoslezském kraji je 94 domovů pro seniory. Počet míst v nich ale zdaleka nestačí. „Dneska město v rámci Senior centra, kde poskytuje ubytování seniorům, eviduje 300 žádostí,“ popisuje situaci v Opavě náměstkyně primátora Pavla Brady. Radní proto přivítali záměr jednoho z místních podnikatelů a prodali mu budovu bývalé a deset let opuštěné porodnice. „Tady byly porodní sály, my bychom tady chtěli vytvořti bytové jednotky, protože tady jde celý den slunce. Vytvoříme zázemí rehabilitační, lékařské, zázemí gastronomické a ta cena za měsíční pobyt by měla být kolem 10 až 15 tisíc korun,“ prozradil podnikatel Miroslav Glos.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

Zájem lidí o bydlení v domovech pro seniory souvisí s demografickým vývojem, v Česku momentálně žije více lidí nad 65 let než těch, kterým ještě nebylo 15 let. „V každém zařízení je to jiné, do některého se můžete dostat během dvou, tří měsíců a do některých zařízení jsou čekací doby rok a více,“ uvedla mluvčí MS kraje Šárka Vlčková. Dělníci by se do bývalé porodnice měli nastěhovat už na začátku prázdnin. A první nájemníci pak o rok a půl později.