Ostrava chystá bezbariérový dům pro bezdomovce

Ostrava - Nový domov pro bezdomovce otevře na konci roku ostravský magistrát. Město ho staví, přestože na sociální služby v kraji chybí pro letošní rok 220 milionů korun a některé neziskové organizace jsou nuceny svá zařízení zavírat. Radnice však tvrdí, že peníze na provoz domu mít bude.

Bezbariérový dům pro lidi na ulici město s neziskovými organizacemi připravovalo několik let. Nakonec se jim podařilo 26 milionů na jeho vznik získat z evropských fondů. Bezdomovců je v Ostravě skoro900 astále jich přibývá. Nový domov by měl sloužit těm nejhůře postiženým. „Jedná se lidi, kteří trpí demencí, jsou imobilní a tak dále,“ upřesnil ředitel Diecézní charity ostravsko-opavské Lukáš Curylo. „Tyto případy jsou obtížně umístitelné v těch klasických zařízeních, potřebují intenzivnější péči,“ doplnil náměstek primátora Ostravy Martin Štěpánek.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Přestavba dvou objektů na azylový dům by měla začít v květnu. Dvacet osm bezdomovců by zde své nové útočiště mohlo najít už na konci roku. Město samo dům provozovat nechce a nabídne ho některé z neziskových organizací. Ty přitom od začátku roku bojují s nedostatkem peněz. Kraji skončil přísun financí z evropských fondů. „My na tuto službu máme zajištěné prostředky v rámci rozpočtu, takže naopak předpokládáme, že pomůže některé z těch neziskových organizací realizovat některou službu na území města,“ uvedl náměstek primátora Martin Štěpánek. O peníze na letošní rok však neziskové organizace v kraji stále bojují. Jejich zástupci se proto příští týden chystají do Prahy, kde by měli jednat s ministerstvem práce a sociálních věcí o finanční pomoci alespoň pro letošní rok.