Opavští zastupitelé Slezské divadlo nepodpořili

Opava - Téměř čtyři tisíce podpisů za týden sesbírali organizátoři petice za zvýšení příspěvku z městského rozpočtu pro Slezské divadlo v Opavě. Kvůli úsporám tam přišlo o práci 17 umělců a pracovníků. Opozice na dnešním jednání zastupitelstva navrhla schválit dotaci ve výši 2,5 milionu korun. Většina zastupitelů ale byla proti.

Faktická likvidace opery Slezského divadla v Opavě. Tak hodnotí umělci rozhodnutí ředitele, který v reakci na snížení dotace z magistrátu rozdal výpovědi 17 lidem. Petici na jejich podporu dosud podepsalo na internetu a písemně téměř čtyři tisíce lidí. „V roce 2002, kdy jsem nastoupila do tohoto divadla, tak nás bylo 18 členů. Zůstalo nás sedm. V sedmi se divadlo hrát nedá. Navíc jsme zůstaly jen dvě ženy, neexistuje ani jeden kus, kde by byly jen dvě ženy,“ říká sólistka Slezského divadla Opava Katarína Jorda Kramolišová. Petici, která požaduje také navýšení příspěvku města, přišlo na zastupitelstvo podpořit asi 25 členů operního souboru Slezského divadla i s transparenty. Odcházeli ale s prázdnou.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

O situaci ve Slezském divadle jednali opavští zastupitelé téměř hodinu a půl. Požadavku petice nevyhověli. „Tato situace nevede k likvidaci dvousouborového složení divadla a znovu to vyhodnotíme, jak jsme řekli, až v červnu,“ vyjádřil se primátor Opavy Zdeněk Jirásek. Opavský magistrát letos přidělil Slezskému divadlu o milion korun méně. Kvůli loňské modernizaci se zároveň zvýšily náklady zhruba o dva miliony. Vedení divadla chce s propuštěnými umělci uzavírat jednorázové smlouvy o hostování. Podle některých členů souboru se ale situace dala řešit jinak než výpověďmi. „Snižování mezd sice také není příjemné, ale je podle mě ještě snesitelné a rozhodně neohrozí další divadelní provoz,“ tvrdí propuštěný dirigent Slezského divadla Opava Jan Snítil.

„My jsme nepřistoupili na snižování platů, protože v divadelnictví ty platy jsou opravdu velmi nízké, zrovna v Opavě je to kolem 18 tisíc korun,“ reagoval ředitel divadla Jindřich Pasker. Výpovědní lhůta propuštěným umělcům končí na přelomu března a dubna. Ve stejné době chtějí organizátoři petici předat primátorovi.