Opavská charita má dvacetileté výročí, na oslavy ale nemá ani pomyšlení

Opava - Hořkou příchuť mají oslavy 20.výročí opavské charity. Namísto jednoho a půl milionu, který potřebují na provoz, mají zatím jen 250 tisíc. Od kraje už totiž nedostanou dotace, které byly převážně z evropských zdrojů, a podle ministerstva práce stát ze státního rozpočtu už více peněz dát nemůže.

Lidé s mentálním postižením pracovat nemohou a být sami doma taky ne. Už 20 let mají zázemí v terapeutické dílně Radost. Oslavy ale vedení charity neplánuje. Na další provoz jí momentálně chybí více než milion korun. „Prakticky to znamená, že už jsem měl zavřít, že už bych v této době měl dávat výpovědi a klienty omezovat,“ vyjádřil se ředitel Charity Opava Jan Hanuš. O práci by přišlo 7 lidí a více než 30 mentálně postižených klientů mezi18 a60 lety  by muselo - v lepším případě - zůstat doma.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

Damoklův meč visí i nad dalším opavským zařízením. V keramické dílně tráví podstatnou část dne až devět duševně nemocných lidí, od dubna ale bude muset charita tyto prostory zavřít. Nemá totiž na nájem a na energie. Do podobné situace se dostalo i dalších 15 terapeutických dílen v kraji. „Poskytovatelé mohou požádat ministerstvo o dofinancování, ale reálně by měli apelovat na MS kraj,“ uvedla mluvčí MPSV Táňa Švrčková.

„Předpokládáme, že se tím bude zabývat rada kraje a bude hledat možnosti, jak té situaci pomoci, nicméně se nedá očekávat, že by kraj byl schopen ekonomicky převzít problémy, které dosahují na území celého kraje výše 180 milionů,“ reagoval vedoucí odboru sociálních věcí Krajského úřadu Daniel Rychlík. Moravskoslezští radní budou problém charitních a sociálních zařízení řešit už tento čtvrtek.