Sociální služby v Moravskoslezském kraji jsou na pokraji krize

Ostrava - Poskytovatelé sociálních služeb v Moravskoslezském kraji bijí na poplach. Pokud jim stát v nejbližších měsících nepošle chybějících 220 milionů korun na provoz, budou muset desítky služeb zrušit nebo výrazně omezit. 240 zaměstnanců těchto neziskových organizací by také přišlo o práci.

Handicapovaní, matky s dětmi, sociálně slabé rodiny, senioři i bezdomovci. Těm všem teď hrozí, že se v případě nouze nebudou mít kam obrátit o pomoc. „Dovedu si představit nárůst kriminality, hrozí odebrání řady dětí z rodin, kde teď je třeba ustanoven soudní dohled,“ myslí si ředitelka Sdružení azylových domů v ČR Dominika Najvert. „Máme kapacitu azylového domu pro maminky s dětmi a těm maminkám bychom museli říct stop, končíme,“ říká ředitel Armády spásy Opava Tomáš Surovka.

„Už jsme museli uzavřít některé služby, konkrétně terapeutické dílny pro lidi s postižením,“ uvedla ředitelka Slezské diakonie Zuzana Filipková. 

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

Sociální služby v kraji jsou na pokraji krize. Chybí peníze. „Moravskoslezský kraj měl loni k dispozici na sociální služby téměř 691 milionů korun, pro letošní rok má 732 milionů korun, tedy více než loni,“ tvrdí ale mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Táňa Švrčková. „Ministerstvo přidalo 40 milionů korun, ale celkový výpadek v našem kraji je 225 milionů korun, takže tento problém to neřeší,“ reaguje ředitel Diecézní charity ostravsko-opavské Lukáš Curylo. Stamilionový výpadek zapříčinilo ukončení dotací z Evropské unie. Pokud ministerstvo nenajde peníze z jiných zdrojů, 51 zařízení v polovině roku zanikne, dalších 30 omezí provoz. Postihne to 2 200 klientů a 400 rodin. O stálou práci přijde 240 lidí. Pokud ministerstvo práce a sociálních věcí nesjedná nápravu, poskytovatelé služeb v Moravskoslezském kraji nevylučují nátlakové akce, které mohou skončit i stávkou.

Vydáno pod